Etikettskaffa-valp
Läst 407 ggr
keithan
2019-12-02, 08:32

Frågor inför valp

Hej! Nu är det så att den 26e december kommer jag få hem en Golden Retriever hane på 8 veckor. Jag har vuxit upp med hundar omkring mig men jag har aldrig ägt en egen hund. Självklart är jag väldigt nervös inför detta som vilken människa som helst och har försökt planera och förbereda, trots att det kanske inte alltid blir som man tänkt sig. ;-) Oavsett bär jag på rädslor — är rädd att något går fel i uppfostran, vilket jag tror en del kan relatera till. Vet även att man ska ta allt man läser med en nypa salt. Tänkte dock att jag skulle vända mig med några frågor till er som säkerligen är mer erfarna och vet vilka tips som oftast har fungerat. 1. Det sägs att socialiseringsfasen är när valpen är mellan 3 till 12 veckor men det är även rekommenderat att man inte tar med en ofullständigt vaccinerad valp till stora hundrastningsplatser p.g.a. smittorisker, men hur gör man då med socialiseringen? 2. Snart är det ju nyår — hur gör ni för att motverka rädsla för smällande raketer hos valp? 3. Är det bättre att ha frukost och middag schemalagd eller är det bättre att ha full skål med mat ute hela tiden? I dag är det en del som säger att det är bättre att låta en valp växa till sig långsamt och i sin takt jämfört med att låta valpen få gott om hull, då en valp med mer hull kan riskeras få led- och höftproblem i äldre dagar. (Vill även inflika att jag har hört att Golden Retrievers är en av dem raser som tar lite längre tid på sig att växa sig in i sina kroppar) 4. Följdfråga — om nu maten är schemalagd, vilka är de bästa tiderna för frukost och middag och hur många gram ska en valp ha per gång? Är det alltid bäst att följa anvisning på foderförpackningen? 5. Ytterligare en följdfråga — vilken typ av foder har gett bäst resultat generellt? Blöt- eller torrfoder, alternativt både och? Har även hört mycket gott om BARF. (Denna frågan är mer till för när min valp är äldre) Dessa är de frågor jag har i tankarna än så länge, men ni får mer än gärna ge massvis med tips på annat runtomkring, vare sig de är rasspecifika eller inte. Tack på förhand!

forgetflower
2019-12-04, 14:21
#1

Min valp är nu 9 månader så jag kan försöka svara på dina frågor

1. Folk säger olika om huruvida man ska låta valpen hälsa på andra eller ej innan de har fått sin andra vaccinspruta men själv tycker jag det är såpass viktigt med socialiseringen att jag lät min hälsa på så många som möjligt. (och han har mått bra) Först kan du ju tänka på om du har bekanta med hundar- det är perfekt att träffa dom och då vet du ju om de är vaccinerade. Men min fick också hälsa på andra hundar när vi var ute osv och om det kändes rätt, och då frågade jag bara "är din hund vaccinerad?" och sen fick dom hälsa. (Nu när han är äldre och inte behöver socialiseras på samma vis så får han inte hälsa på alla hundar han träffar dock utan bara på sina kompisar eller bara de jag väljer.) Jag har aldrig gått till några hundrastgårdar dock. En annan grej du kan göra är att fråga på din lokala Facebook grupp om det är en annan person med en valp eller hund som vill träffas och leka. Min valp har fått en grannkompis som han träffar regelbundet genom det viset.

2. Denna fråga är svår för mig att svara på eftersom att min valp inte är så ung längre och din kommer ju vara 8/9 veckor. Själv hade jag nog faktiskt åkt till landet och undvikt raketer. Finns det något sätt för dig att undvika raker? Jag är ingen specialist men tänker att det kanske inte är idealt att introducera raketljud det första man gör. Min valp var jätterädd för allt i typ 1 vecka och jag minns att jag inte ens vågade skramla med kastrullerna.. men fråga uppfödaren om tips på vad du borde göra nu i nyår. Jag kommer inte på en lösning till det (min valp är så pass gammal och trygg att jag faktiskt inte tror han kommer bry sig då han inte brukar vara rädd för ljud). Men jag skulle själv alltså försökt komma på en lösning där vi inte behövt vara runt raketer.

3. Jag tycker du ska ge maten i små portioner genom hela dagen. Jag tror man brukar ge en valp 4-5 portioner per dag i början. Det minns jag inte, dock är detta en typisk grej du ska fråga uppfödaren om och egentligen bara haka på dennes redan existerande matschema. 

4. Jag kan inte säga exakt vilka tider du ska mata men om det nu är 5 gånger/dag som du ska mata valpen så räknar du ut tider där det blir ungefär lika lång tid mellan måltiderna. Men som sagt, fråga uppfödaren och haka på det som dom redan gör. Och ja, jag följer avvisningarna på foderförpackningen men i början gjorde jag bara som uppfödaren sa.

5. Min valp hade råfoder i början och sen efter 2 veckor hemma började jag låta han övergå till torrfoder. Jag skulle personligen säga att du ska göra vad du vill och vad som du tror passar dig. För mig var det jobbigt att hela tiden behöva tina kött och hålla koll på det. (även om jag hade gjort det om han behövt det) Dock finns det torrfoder som är riktigt skräpiga så om du ska köpa torrfoder borde du välja ett märke med kvalitativa och näringsrika ingredienser. Själv får min valp acana valpfoder. (blandat med en äggula ganska ofta)

Övriga tips jag kan komma på just nu är väl att förutom socialträna så ska du även miljöträna (men det visste du säkert redan). Alltså ta med valpen till alla möjliga scenarion. I bil, buss, tåg, spårvagn, till stan, bland massa olika ljud, underlag, i en hiss, på cafe… 

Och sen stressa inte. Det är jättejobbigt att ta hand om en valp de första månaderna och allt kommer inte gå på röda rosor men bara för att du kanske har problem med något särskilt i din valps uppfostran så betyder inte det att det att det är hopplöst framöver. Det kommer lösa sig. 

Fråga gärna om du kommer på mer saker du funderar över.

keithan
2019-12-05, 11:19
#2

#1 Tack så hjärtligt för svar! Miljöträning kommer givetvis ligga i störst fokus, likaså socialiseringen. Jag har inte många hundar inom släkt och familj, därför är jag fundersam gällande socialiseringen. Jag lär i alla fall försöka använda mig av ”12-tumregeln” eller vad den nu kallas — 12 olika miljöer, 12 olika hundar m.m. Resten får jag ta som det kommer, som många säger. En dag i taget. Tålamod är nog av mest vikt! En ytterligare fråga jag lyckades komma på gäller kloklippning. Är detta något jag borde ge mig in på från start; alltså när han är valp? Eller är det en viss ålder som är rekommenderad? Pälsvård går hand i hand med denna frågan.

forgetflower
2019-12-05, 15:50
#3

Ja i början var kloklippning hemst för mig! Han bet mig och han kämpade emot och det var absolut hemskt. Men vad jag gjorde var att jag tillslut gick till veterinären och lät dom klippa hans klor en omgång och visa mig hur man gör för att det ska gå lugnt till och efter det har det gått bra. Och ja du ska klippa klorna från start. Typ 1 gång i veckan eller varannan vecka gör jag. Hur du klipper är att du är lugn och lockar med godis. Det är mycket enklare om en annan person hjälper till. Så en person sitter bredvid valpen i soffan och visar godis så att hunden får vänta på godis (och ta uppmärksamhet bort från kloklippningen) och efter varje klo ni klippt så blir ni glada och säger braaaavoo varsågod och ger godisen. Det går långsammare i början men efter ett tag så kommer valpen fatta detta och inte tycka det är lika jobbigt att klippa klor längre då det associeras med något positivt (uppskattning och godis). Nu för tiden kan jag klippa en hel klo medans han duktigt väntar på en godis per klo. Du kan ju låtsas-klippa också i början då och då för att visa att det inte är något konstigt. MEN om du har problem med att klippa klor så skulle jag alltså verkligen rekommendera dig att gå till veterinären och sitta med när en veterinär klipper klorna en gång för det blir jätte mycket lugnare och du får tips samt självförtroende till att klippa hemma senare. 

Pälsvård kan jag däremot inte ge några tips för då det varierar väldigt mycket mellan raserna och min ras kräver knappt någon pälsvård. Jag borstar och duschar någon gång ibland. Detta är något jag skulle rekommendera dig att fråga uppfödaren om hur ofta denne skulle rekommendera att tvätta och borsta håret osv.

keithan
2019-12-05, 17:52
#4

#3 Tack så hjärtligt återigen för svar!

Upp till toppen