Problembeteenden

Han vägrar gå i trappor (akut)

2016-07-17 12:16 #0 av: blodörn

Hej, vår hund på 5 månader vägrar/är rädd för att gå i trappor. Vår hiss är jättekonstig och slutar ibland att funka och han är en collie/flat coated retriever så det går inte att bära honom upp. Vi har försökt att locka honom med godis. Han blir jättestressad bara man försöker gå fram till trappstegen.
För någon vecka sedan fick vi vänta i tre timmar innan hissreperatören kom eftersom vi var ute när den gick sönder och han vägrar som sagt att gå upp.
Så han måste lära sig att gå i trappor nu. 

Anmäl
2016-07-17 12:20 #1 av: jenmjao

Min 5månaders malle är seg i trappor och vill helst ha godis för att gå i trappor, Han får det ibland (när han verkligen vägrar). Han väger över 25kg nu, Men jag skulle bära honom om han verkligen tvärvägrade.
Kan vara så att er hund har ont, eller bara en fobi, så mycket träning, godis, pipig röst, leksak, vad som helst bara det funkar. 

Anmäl
2016-07-17 12:32 #2 av: blodörn

Kan lägga till att vi bor på sjätte våningen

Anmäl
2016-07-17 12:37 #3 av: jenmjao

#2 Då skulle jag inte ta trapporna alls, kanske bara 2-3våningar sen hiss. Det är en hård träning att röra sig i trappor, Lite som att motionera. Valpar ska inte göra sådant förns dom är runt 1år, men träna med godis och kör att "ni backar" upp och hunden blir intresserad av godis eller leksak ni har.

Anmäl
2016-07-17 12:40 #4 av: blodörn

#3 Men grejen är att hissen slutar funka hela tiden och vi är medvetna att valpar inte får gå så mycket. Och som sagt, så har vi prövat med godis och vi har även prövat med leksaker men han lägger sig bara ner och vägrar. Vi har även försökt att låta vår andra hund (som är två år) gå upp först men han ville inte då heller. Vi har ringt folk som ska fixa hissen flera gånger och de har kommit hit och kollat på den men sen har det inte blivit mer.

Anmäl
2016-07-17 12:46 #5 av: jenmjao

#4 Då får ni köra varannan, Varannan trappa bära, varannan gå själv när ni lockar och piper. Hela trappan låter enligt för mig för mycket, den skulle nog trötta ut min vuxna tik.. Så en valp är det nog inte så bra för.
Det enda ni kan göra är att sammarbeta med hunden och ringa tills det fixar sig med hissen, Jag antar (menar inget illa) att ni var medvetna om trapporna och att valpar inte ska motioneras innan ni skaffade valpen? Hissen kanske slutade fungera efteråt, men jag har själv aldrig litat på hissar i mitt liv. Finns det inga trappor utomhus hunden gått på/i? Eller på andra platser där ni kan träna? Antar att det är hala trappor i ert trapphus (kanske det inte är) och det kan också upplevas som obehagligt.

Anmäl
2016-07-17 12:56 #6 av: blodörn

Det var inte kritk vi behövde om att vår valp inte ska gå i så många trappor, vi är medvetna om det och hissen var inte så när vi skaffade hunden. Vi har ringt och förklarat för hissreperatören och förklarat att vi har en valp som inte ska gå i trappor men de ignorerar det totalt. Vi har inte ens börjat gå på långpromenader än då vi vet att det är en valp. Vi skulle inte låta honom gå i trapporna om hissen funkar normalt, han behöver bara gå när det är en nödsituation. 

Anmäl
2016-07-17 13:19 #7 av: jenmjao

#6 Jag har inte bara skrivit kritik eller dylikt, jag har skrivit tips jag kommit på, Som att ta han för varannan trappa, eller locka med godis, men du verkar inte läsa det. Lycka till med hunden och hoppas du hittar en lösning!

Anmäl
2016-07-17 15:20 #8 av: mejamylove

Hur många är ni som tar hand om hunden? Jag skulle nog säga att ni får försöka bära honom, en collie/flat borde inte väga alltför mycket, speciellt om den fortfarande är valp/unghund. Tro mig det är inte värt dåliga höfter senare livet pågrund av den korta tiden hunden fortfarande växer och den får gå i trappor. Jag menar inte det här som kritik över huvudtaget, det är ju inte erat fel hissen slutade fungera men som sagt det är väldigt tråkigt med en hund som har slitskador på höfter :(
Trappan upp är dock bra träning runt var tredje dag typ, så locka med godis, sätt dig på andra eller tredje trappsteget och locka med godis och beröm överdrivet när han sätter tassarna på trappstegen :) Sen ta det därifrån, det finns ingen quickfix för att hunden ska kunna gå i trappor, det är bara träning och tålamod som gäller 

Anmäl
2016-07-17 15:41 #9 av: blodörn

#8 Det är jag och min mamma som tar hand om honom. Vi ska försöka träna honom så gott vi kan och hoppas att hissen fixar sig. Grejen är ju bara att han blir jättestressad och rädd bara någon av oss närmar sig trappan och det är ju verkligen inte bra att stressa honom, speciellt inte när det är så varmt ute. Han har gått ner flera gånger men aldrig upp. Vi tänker ju inte gå med honom i trappor när hissen funkar.

Anmäl
2016-07-17 15:52 #10 av: mejamylove

#9 Har han någon leksak han tycker är rolig? Busa med honom nära trappan utan att gå upp så han vänjer sig att vara nära. 

Anmäl
2016-07-17 17:21 #11 av: Turast

en collie/flat på 5 månader väger nog inte så mycket (min colliehane vägde typ 15-17 kg som 5 månaders). 

Tyckte idén om att bära varannan lät bra, som träning. 

Har ni tränat om han gillar mjukost på tub? Då kan man trycka in tuben i munnen och sakta klämma ut en liten mängd i tget, ofta verkar de bli så upptagna av att smaska ost att de inte iktigt märker vad som händer runt omkring 

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2016-07-18 01:07 #12 av: tetri

Googla på collie + rädsla och golvrädsla... Det är inget ni kommer bli av med lätt, jag har själv en hund med (genetisk)  underlagsosäkerhet. Henne fick jag till slut, efter 1+ års lockande och mutande, tvinga upp för trappan och sen berömma massor. Sedan dess har det gått lättare men iom att det är en genetisk rädsla finns den såklart kvar där, även om hon lärt sig hantera den. 

Vet inte om jag skulle rekommendera den metoden dock, det  beror ju på hur hunden är i övrigt, om den skulle klara av det eller inte. 

Skulle inte oroa mig för att valpen går sönder av att gå i trappor. Visst att ni inte bör springa upp och ner 10 gånger om dagen men har den i grunden bra höfter kommer den knappast förstöras av att gå upp för trappsteg, det verkar vara en seglivad myt och något som dåliga uppfödare använder som ursäkt för att frånta sig ansvaret om hunden drabbas av HD. Hur ska valpen kunna bygga muskler om den inte ens får utföra vardagliga rörelser? 

"Det sägs ibland att valpar inte ska gå i trappor, men att själva den fysiska rörelsen att klättra uppåt skulle vara skadlig finns knappast några belägg för. Om trappstegen är hala, och det kanske inte är en helt täckt trappa, kan den naturligtvis utgöra en risk om valpen tappar balansen eller blir rädd."

http://www.skk.se/kopahund/din-valp-och-unghund/motion/

Anmäl
2016-07-18 08:44 #13 av: Majken!

Jag bär aldrig hundar i trapporna, skulle heller aldrig rekommendera det. Om det är kris, ta på hunden en sele och släpa ner den för trappen, punkt slut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.