Annons:
Etikettvalp-unghund
Läst 2430 ggr
Frida B
1/22/17, 10:01 PM

Försäkringar-bra att tänka på

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

- Jag går i valp tankar! Funderar på att köpa mig en liten gullig valp, men är orolig att det blir för dyrt om det skulle hända någonting. Olyckor händer så lätt... - Men du planerar väl att skaffa försäkring? - Det kanske man skulle göra... Men vad innebär det då? Tänk om det inte händer någonting, så har jag lagt ut pengar i onödan? - Ja. Men tänk om det händer någonting. Kan du ligga ute med 25 000kr?

Försäkringar är en djungel. Vad ska man ha för bolag, vad ska man välja för försäkringspremie, vad är en premie? Behöver jag ens försäkring?

Självklart behöver du försäkring. Om man inte sitter på 100 000 kr som man sparat undan till bara djurskador. Det är tyvärr allt för ofta djursjukhus får avliva djur med exempelvis benbrott, livmodersinflammation etc. just för att djurägaren inte försäkrat sitt djur.

Vilket bolag ska jag välja?

Det beror helt på vad du har för ras, och vad just du värderar när olyckan väl är framme. Många olika försäkringsbolag har många olika villkor, vissa ersätter exempelvis datortomografi och rehabilitering, vissa inte och vissa får man välja till. Väljer du en ras med mycket ledrelaterade problem, bör man kika på ett bolag som ersätter rehabilitering.

Planerar du att skaffa en ras med många rasrelaterade problem, exempelvis Engelsk Bulldog och Shar Pei, finns det vissa bolag som inte vill försäkra alls.

Eller om du har en ras som lätt drabbas av allergier, kan det vara bra att ha ett bolag som har möjlighet till medicintillägg, då de ersätter olika mediciner. Det kan vara exempelvis kortison eller allergivaccin, även kallat hyposens.
Sedan kan man ha sin egna livsstil i åtanke. Är man mycket ute och reser med sin hund får man tänka på att inte alla försäkringsbolag ersätter sjukdomar som anses ”exotiska” exempelvis vissa inälvsparasiter, leishmania och dyl.

Premier och veterinärvårdsbelopp är också någonting man får ha i åtanke när man jämför de olika bolagen!

Premie, självrisker och de olika beloppen

När du valt bolag är det dags att bestämma de olika beloppen. Men vad betyder de egentligen? Vad är det man ska tänka på här?

Premien är den delen du betalar för att ha försäkringen. Det kan man antingen betala månadsvis, halvår eller helår. Även detta är rasrelaterat, raser med högre sjukdomsstatistik har oftast högre premie.
När du står framför disken i djursjukhuset reception kan du ofta välja att direktreglera, då hjälper djursjukhuset till att skicka in det till försäkringsbolaget. Annars kan du göra det själv. I vilket fall som helst så kommer du få stå för en del pengar som försäkringsbolaget inte ersätter, även fast det är ett sjukdomsfall som villkoren säger att de ersätter. Den delen kallas för självrisk, och i djurförsäkringars fall har man en fast del och en rörlig del med undantag från ett bolag som endast har en fast självrisk. Exempel:
Din hund har fått urinvägsinfektion, som undersöktes med undersökning, ultraljud och bakterieodling. Allt gick på 4000kr. Du har valt en fast självrisk på 2000kr och en rörlig del på 25%. Då betalar du 2000kr plus 25% på det resterande beloppet, och försäkringsbolaget ersätter det som blir kvar, i detta fallet 1500kr och du får betala 2500kr.
Dock finns det någonting som kallas för självriskperiod. Detta innebär att när du väl betalat din fasta del, och hunden behöver komma på exempelvis återbesök, behöver du bara betala din rörliga del inom ex antal dagar. Antalet dagar skiljer sig mellan de olika bolagen, men brukar vara runt 100 dagar.

Du kommer även få välja veterinärvårdsbelopp. Det beloppet är det försäkringen kan hjälpa till med under ett försäkringsår. Där brukar jag personligen säga att man inte bör ta lägre än 50 000kr, för skulle hunden bryta benet eller få en livmodersinflammation, och ni valt att endast ha 25 000kr i veterinärvårdbelopp per år, innebär det att ni inte har mycket att ta ifrån när det beloppet är använt. Dock, ju högre veterinärvårdsbelopp dessto högre premie.

Ersätter försäkringsbolag kastrering, vaccination och dylikt?

Där är svaret enkelt, ett rungande nej. Försäkringar ersätter inte kastrationer utan medicins orsak rekommenderat av veterinär, vaccinationer eller tandstensborttagning. Det kan möjligtvis finnas få undantag till det sistnämnda. Det som de anser man gör på eget bevåg utan en medicinsk anledning eller om man kunnat förebygga det själv.

Hoppas ni fått en liten stig att följa i denna djungel av försäkringar!

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

Annons:
CayKantos
1/22/17, 10:25 PM
#1

😃 Super! Bra info!

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

tk1971
1/23/17, 8:51 AM
#2

Själv så har jag valt lite olika för mina hundar. Den första hade Sveland, vilket funkade rätt bra, trots att de gick back på henne pga hennes kroniska sjukdomar. Den andra har Agria, vilket också har funkat ganska bra - förutom att de krånglade när vi höll på med hennes allergiutredning. Dessutom tror jag att Agria har blivit lite för stora för sitt eget (rättare sagt kundernas) bästa. Och den tredje försäkrade jag i Svedea, som är ett oprövat kort än så länge. Men jag tycker de har så bra villkor att jag funderar starkt på att föra över den andra hunden dit från Agria.

tiger tok
1/23/17, 1:46 PM
#3

Vad tycker ni om folksamlingar? Till en Västgötaspets, dem har inga kända rasbundna sjukdomar eller problem!

Frida B
1/23/17, 4:54 PM
#4

#3 det är helt upp till var och en, som.det står i artikeln. Du får kolla deras villkor, självrisker, premier osv. Jag står mycket med försäkringar på jobbet, har både positivt och negativt att säga om folksam.

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

Maleficum
2/15/17, 11:45 PM
#5

#3 Minns jag rätt har vår labbe folksam försäkring. (Hon hade det från hundskolan och kändes dumt att byta när vi övertog henne, tror också att premien vart billigare efter att hon kastrerades). Har inte varit några problem vad jag vet (är ju främst mamma som fixar med det eftersom hon står som ägare). Dock har vi haft tur så hon har bara behövt riktigt dyr och avancerad veterinärvård två gånger i sitt 12,5 åriga liv. Första gången när vi fortfarande var fodervärd (hon var under året då) så vet jag inte ens vad det gick på för räkningen och allt sånt gick direkt till hundskolan, andra gången var när hon fick allvarlig lunginflammation som tog tre antibiotikakurer för att hon skulle bli frisk.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Upp till toppen
Annons: